Du kan nå melde deg på Klyngesamlingen "Film fra Nord i Sør"

Programmet er nå så godt som klart, og du kan melde deg på "Film fra Nord - i Sør" på Salt Art Music i Oslo. 10 oktober er det klyngesamling, mens det 11. oktober vises mange filmer fra Nord i åpne kinovisninger. (Billetter til filmvisningene må hver enkelt kjøpe selv hos Salt, lenke for billettkjøp finner du under filmprogrammet nederst på siden). 

KLIKK HER FOR PÅMELDING

PROGRAM

ONSDAG 10. OKTOBER

11.00-12.00: Registrering og lunsj

12.00-12.30: Velkommen og åpning
Oslos ordfører Marianne Borgen ønsker velkommen til Oslo og åpner «Film fra Nord – i Sør»

12.30-13.30: Distributørene kommer
TV-kanaler og filmdistributører presenterer seg i en slags «omvendt pitch».

13.30-14.30: Nytt fra forvaltningen
NFI, NNFS og Filmfond Nord presenterer nyheter og oppdateringer i sine program

14.30-15.00: Kaffepause

15.00-15.30: Filmkommisjon Nord-Norge.
Landsdelsrådet for kultur overrekker rapporten om Filmkommisjon Nord-Norge

15.30-16.00: TV-nyhet fra Nord
NRK Nordnorge presenterer sin nye TV-serie 113.

16.00-16.50: Presentasjon av åpningsfilmen til TIFF 2019
Tromsø internasjonale filmfestival har sin offisielle presentasjon av åpningsfilmen til neste års festival med gjester og filmklipp.

17.00-18.30: Filmpolitisk debatt
Politikere fra Familie- og kulturkomiteen på Stortinget møter politikere og publikum fra nord til debatt om filmpolitikk.

18.30-20.00: Middag

20.00-23.00: Nyheter, utdeling av pris, kulturinnslag og sosialt samvær.
Blant annet skal AMIFF presentere sitt program for årets festival, og det blir utdeling av pris til «Årets Søring».

 

FILMPROGRAM 11.10

FILM FRA NORD I SØR – MINIFILMFESTIVALEN 11.10 FRA 11.00 TIL 23.00!
Visningene er i samarbeid med TIFF, Filmklynge Nord, Filmfond Nord og Nordnorsk Filmsenter

FILM FRA NORD I SØR – FOR ALLE
Sted: Langhuset Salt
DATO: Torsdag 11.10

Tid: 11.30
Et knippe gladfilmer fra nord som du kan spise matpakka til!
Fri inngang - ta gjerne med barn!

HERMANN, regi: Tord Th Olsen. Prod.: Deadline Tv og Video, 15 min. 2018
Hermann er veldig forelska. Sammen med bestefar prøver han ut stadig nye halsbrekkende metoder for å bli synlig for sin utkårede. Bestemor er ikke helt overbevist om metodene fungerer.

Regissør Tord Th Olsen er erfaren filmskaper bosatt i Bodø i Nordland. Her lever han av å lage oppdragsfilm, reklame og kunstneriske filmer. I disse dager er Olsen i ferd å bygge opp et nytt underholdningskonsept for barn, i sitt nye selskap Rabalder Produksjon AS.

DUNDER, regi: Endre Skandfer. Prod: Fabelfjord, 9 min. 2016
Oppe i snøfjellene bor det monstre som liker å leke. Ett av dem føler seg utenfor. Plutselig blir en av vennene søkk borte.

Regissør og animatør Endre Skandfer har laget flere kortfilmer og en rekke reklamefilmer, oppdragsfilmer og musikkvideoer, i tillegg til tv-serier. Han har jobbet for store norske animasjonsselskaper som Qvisten, Filmkameratene, Storm Studios og Mikrofilm. Skandfer er også medeier i filmselskapet Fabelfjord, etablert i Tromsø.

THEODORS MAGISKE REVANSJ, regi: Jim Hansen. Prod.: Fabelfjord, 17 min. 2017
Søskenparet Theodor og Vilja rømmer fra stedets lokale bølle. De søker tilflukt hos den rare kunstneren, som bor i det lille gule huset nederst i veien. Inni huset skjer det magiske ting! Kunstneren kan trylle med penselen! Theodor og Vilja får en god ide…

Regissør Jim Hansen er fra Mosjøen i Nordland. Han har laget flere kortfilmer og jobber også som produsent og co-produsent. For tiden jobber han med mange prosjekter, blant annet en serie for NRK rettet mot unge.

BÆDI & BØRDI: regi: Aleksander Nordaas. Prod.: Aleksander Nordaas. 8 min. 2017
Bædi & Børdi er to fine ulldott-kompiser som stadig er ute på nye eventyr. Hold fast – for her går det unna!

Regissør Aleksander Nordaas kommer fra Mosjøen i Nordland. Han jobber med kortfilm, animasjon, Tv-serier og skriver bøker. Bædi & Børdi universet springer over mange plattformer, blant annet også som museumsapp og barne tv-serie.

MYRHULL: Torfinn Iversen. Prod.: EdelZek & Arctic Action, 11 min. 2018
Jenny og Ingrid er på tur. Den ene liker ikke den andre. En myr kommer mellom dem. En faller...

Torfinn Iversen er en prisbelønnet, allsidig regissør fra Sortland i Nordland. Han har regissert en rekke kort - og novellefilmer, mange husker fremdeles hans spillefilmdebut Oskars Amerika fra 2017. Myrhull vant pris for beste norske kortfilm under Barnefilmfestivalen i Kristiansand 2018 og var Amanda-nominert som en av de tre beste norske kortfilmene i 2018. Filmen går nå på internasjonale filmfestivaler verden rundt.

 

 VOKSENPROGRAM

 

KORTE FILMER FRA LANGT I NORD
Sted: LANGHUSET
DATO: Torsdag 11.10
 

Tid: 16.00
Varm opp med nordnorsk kortfilm, kjent for freske fraspark og ram, mørk humor. Velkommen inn i Langhuset på SALT for å oppleve noen av barskeste kortfilmene fra de siste to årene. Programmet gir et fint innblikk i mangfoldet av historier, løgn og fanteri fra den landets største region!

HEIM - Oslopremiere! Regi: Aleksander Nordaas. Prod.: Aleksander Nordaas, 7 min. 2018
HEIM er et moderne, poetisk eventyr som utfordrer krefter dypt inne i oss.

Regissør Aleksander Nordaas kommer fra Mosjøen i Nordland. Han jobber med kortfilm, animasjon, Tv-serier og skriver bøker. Hans prisbelønte web-serie Made in Mosjøen (2015) er  sagnomsust.

AKVARIUM, regi Yvonne Thomassen. Prod.: Paranord Film, 10 min. 2018
Nåtid og fortid smelter sammen i en ung gutts møte med en gammel fisker.

Regissør Yvonne Thomassen er fra Alta i Finnmark. Hun har regissert flere kort -og dokumentarfilmer, både for TV og kinolerretet. Hennes dokumentarfilm Familiebildet (2013) har hatt mer enn 400 visninger.

EN FREMMED KOMMER HJEM, regi: Fredrik Mortensen. Prod.: Alfred Film & Tv
Det er julaften. Mørketida knuger utenfor vinduene. En liten gutt er alene hjemme. Plutselig hører han at noen bryter seg inn.

Regissør Fredrik Mortensen er fra Tromsø i Troms. Han er både filmarbeider og regissør. Han debuterte også i 2018 med dokumentarfilmen «Parker», som hadde sin premiere på TIFF 2018.

ALT BRENNER, regi: Marianne Ulrichsen. Prod.: Mer Film, 17 min. 2017
12 år gamle Anna har meldt seg som frivillig til å rydde søppel langs en strand i Nord- Norge. Der forelsker hun seg i den fem år eldre gruppeledere Aaron, som vekker noe intenst i Anna som hun aldri har følt før.

Den prisbelønte regissøren Marianne Ulrichsen er fra Kabelvåg i Nordland. I 2014 mottok hun blant annet Amanda for beste kortfilm – Amasone. Hun regnes for å være en av landets fremste filmregissører i sin generasjon.

SOLAS DATTER, regi Sara Margrethe Oskal. Prod.: Freedomfromfear, 10 min. 2018
Ánne deltar på et forfatterkurs. En skriveoppgave gir henne mot til å ta fram et minne som stikker dypt

Sara Margrethe Oskal er en anerkjent samisk skuespiller, forfatter og nå filmregissør fra Guovdageaidnu i Finnmark. Hun har tidligere regissert flere kortfilmer. Solas datter ble utviklet i filmverkstedet North Fiksjon, i regi av Nordnorsk filmsenter. Den er allerede vist på flere internasjonale filmfestivaler, med særlig fokus på urfolks fortellinger.

MYRHULL, regi Torfinn Iversen. Prod.: EdelZek & Arctic Action 10 min. 2018
Jenny og Ingrid er på tur. Den ene liker ikke den andre. En myr kommer mellom dem. En faller.

Torfinn Iversen er en prisbelønnet, allsidig regissør fra Sortland i Nordland. Han har regissert en rekke kort - og novellefilmer, mange husker fremdeles den såre spillefilmen Levis hest fra 2017. Myrhull vant pris for beste norske kortfilm under Barnefilmfestivalen i Kristiansand og var Amanda-nominert som en av tre kortfilmer i 2018.

MORGEN, regi Knut Erik Jensen, prod.: Rein Film, 7 min. 2018 (Oslo-premiere)
En «Morgen» marsjerer 200.000 soldater forbi oss i vårt arktiske landskap. Fire år senere snubler de tilbake og etterlater alt i ruiner. Som om intet har skjedd? Hva i menneskets natur utløser fastlåste konflikter til krigerske og voldelige handlinger, tusener av mil ute i ødemarken? Kan det skje igjen?

Knut Erik Jensen er fra Honningsvåg i Finnmark. Han har regissert mer enn 70 filmer – i alle sjangre, for både TV og det store lerretet. Jensen en også en av Norges mest internasjonalt viste regissører. Morgen representer den første filmen i en rekke av flere essayistiske kortfilmer som kommer til å utgjøre deler av den kanskje aller siste filmen han lager, spillefilmen Lengsel etter nåtid.

 

LANGE FILMER I LANGHUSET
KVELDSVISNINGER
Dato: 11.10

Tid: 18.00 – 23.00

To helt nye dokumentarfilmer er igjen med på å sette nordnorsk film på kartet. Begge er regissert av kvinner som har lang fartstid i den nordnorske filmbransjen, som lager filmer som berører og angår landdelen sterkt. Hilde Korsæth har tidligere laget to filmer om partisanene i Finnmark. Alt hva fedrene har kjempet er den siste i triologien som nå står foran en omfattende kino-turne i Norge denne høsten, med et bredt anlagt faglig opplegg til samtaler og diskusjoner.

Ellen-Astri Lundby ble kjent for mange med sin prisbelønte dokumentar Min mors hemmelighet (2009) der hun oppdager sitt ukjente samiske opphav. Hennes nyeste film Brennende minner vises nå i Oslo for første gang, på Film fra Nord i sør. Som utgjør ett av mange steder og på filmfestivaler i Norge, denne høsten.

Vi anbefaler alle å få med seg begge filmene, de spiller på lag og forteller om hva som har formet mennesker, identitet og kultur i den aller nordligste landsdelen. Dette er sterke historier fortalt av unike mennesker.

 

BRENNENDE MINNER
Dokumentarfilm – første visning i Oslo!
Regi: Ellen-Astri Lundby. Prod.: Cinemamas, 80 min., 2018
Sted: SALT, Langhuset

Tid: 18.00

Møt regissøren og medvirkende i filmen!

Brennende minner forteller den vanskelige og såre historien om det å være krigsbarn til alle tider. Vi møter 6 eldre tidsvitner som ble flyktninger i eget land høsten 1944, og er med på deres sterke møter med barn i Finnmark og Nord Troms i dag hvor av flere er flyktninger fra Syria og Sudan. Det originale grepet med å la nåtidige flyktning-barn være med-fortellere, gjør at filmen reflekterer over vår egen krigshistorie og forbinder den med verden i dag.

Filmen utforsker det største traumet sivilbefolkningen opplevde under 2. verdenskrig i Norge - det å bli jaget hjemme fra og komme tilbake til en nedbrent landsdel ved krigens slutt. 50.000 ble deportert sørover og 25.000 rømte unna samtidig som den hvisker ut skillet mellom andre verdenskrig og vår egen tid.

TRAILER: https://vimeo.com/260794136

 

ALT HVA FEDRENE HAR KJEMPET

Dokumentarfilm, første visning i Oslo!
Regi: Hilde Korsæth.
Prod.: Tundra Film, 90 min., 2018
Sted: Langhuset

Tid: 20:45

Møt regissøren!

Alt hva fedrene har kjempet er en film om en sønns oppdagelsesreise i sin fars fortidde fortid som hemmelig sovjetisk etterretningsagent i Finnmark under andre verdenskrig. Det handler om små mennesker i storpolitikkens klemme ved maktblokkenes grenselinje i nord - med brutale konsekvenser inn i vår egen tid. Gjennom en personlig historie levendegjøres et lenge fortiet kapittel i norsk krigs- og etterkrigshistorie – og samtidig dagsaktuell politisk virkelighet.

 TRAILER: https://vimeo.com/287660652/0b9963a260

Kjøp billetter til filmene her: http://bit.ly/FilmFraNordiSor2018